Handbiker Mitch Valize (28) is geboren en getogen in Heerlen en traint vanzelfsprekend ook vaak in zijn “eigen” regio. De Heerlenaar is vaak van huis voor wedstrijden in binnen- en buitenland en houdt er een strak trainingsprogramma op na, maar Vebego Limburgs Mooiste past daar wel mooi in dit jaar. Op uitnodiging van zijn sponsor Vebego rijdt de regerend Paralympisch en Wereldkampioen dit jaar de gele route 110 km, op zijn handbike uiteraard.
Ben je ook nog altijd woonachtig in Heerlen?
Ja, eigenlijk altijd al. Ook al heb ik wel een tijd op Papendal gewoond, omdat ik 5x per week op Papendal moest trainen was dat sowieso veel praktischer. Tijdens de opleiding tot wielrenner moet je verplicht op Papendal zijn. Nu woon ik weer in Heerlen en trainen in onze eigen regio heeft ook zo zijn voordelen.
Ik ken de meerwaarde van onze heuvelachtige regio en de parcoursen van onze wedstrijden krijgen ook steeds meer hoogtemeters, dus dat komt goed uit zo. De bondscoach komt zelf uit Maastricht, dus die keurt dat sowieso wel goed. Teamgenoten komen ook graag bij mij trainen voor Parijs.
Sinds wanneer ben je professioneel handbiker?
Ik ben begonnen met handbiker in september 2015 en in 2018 ben ik prof geworden. In dit jaar heb ik ook voor het eerst een WK gereden en als je fulltime sporter wil zijn moet je op WK of een wereldbeker event in de top 4 eindigen, ik werd toen 3e op het WK. Je moet dus jaarlijks je targets halen om prof te kunnen worden of blijven.
Heb je bewust voor handbike gekozen?
Ja, want handbike ligt me beter dan wielrennen. Ik heb meer kracht in mijn armen dan in mijn benen en medisch gezien was deze keuze ook beter zei de arts. Nu gebruik ik mijn sterke punten juist en spaar ik mijn benen, want ik moet nog minimaal 50 jaar op mijn prothese lopen.
In mijn jeugd heb ik ook gevoetbald. En ik heb in het verleden ook paralympisch atletiek, zitvolleybal en triatlon uitgeprobeerd, maar handbiken ligt me toch beter.
Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?
Alle trainingen zijn ingedeeld in blokken van 3 of 4 weken. Mijn trainer stuurt mij steeds een schema in de app waardoor we met een hele software alle data kunnen uitlezen daarna en ook kunnen bijschaven waar nodig. De lengte van de blokken wordt ook weer bepaald door de intensiteit van de trainingen etc. Als ik meer wedstrijden heb dan worden de blokken (en trainingen) wat korter, dus het is vaak vooral goed plannen en discipline.
Ik heb altijd graag gesport en ben ook zo opgevoed. Ik heb altijd de discipline gehad om iedere dag beter te worden en grenzen te verleggen naar het maximale. Daarom ben ik ook puur bezig met positieve dingen waar ik invloed op heb en die kunnen.
Als ik ga trainen in eigen regio dan doe ik de Keutenberg of Doodeman normaal gesproken niet, dan ga ik liever naar de Loorberg, Trintelerberg of Camerig. Die zijn toch wat minder steil en daar kan ik beter intervallen.
In een team of individueel?
99% van de tijd train ik alleen en komt het aan op mijn eigen discipline. Met de Nederlandse selectie hebben we 1x een trainingskamp in de zon in het voorjaar. Voor de Spelen ga ik wel op hoogtestage met het team dat in Parijs zal deelnemen.
Ik blijf meestal in onze eigen regio trainen, maar ik ga ook vaker naar de Ardennen of de Eiffel. Dan ga ik daar met de auto naartoe om daar te kunnen trainen.
Wat voor wedstrijden rij je voornamelijk?
Bij een wegwedstrijd is de limiet 80 km, daar doen we 2 tot 2,5 uur over. De hoogtemeters over 60 km zijn ongeveer 600 hm. Een tijdrit is bijvoorbeeld 20 km. Ik rijd mijn wedstrijden in de H5 klasse. H5 is voor handbikers waarbij de bewegingsbeperking in geringe mate wordt beïnvloed of ledematen ontbreken.
Is er ook een tactisch element in de wedstrijden?
Ja zeker en mede door data en software. Er wordt een volledig plan gemaakt afhankelijk van je eigen mogelijkheden, de omgeving en weersomstandigheden. De missende data moet je zelf toevoegen door je eigen kennis en inschattingsvermogen. Welke cruciale punten zijn er, waar kan ik aanvallen etc.? We hebben altijd meerdere scenario’s dus dat is wel heel professioneel natuurlijk.
Heb je naast het handbiken ook een studie gedaan?
Mijn doel is altijd geweest om in de sport te werken. Trainer/ coach zijn en testen doen dat interesseerde me altijd wel. Mijn studie bewegingswetenschappen aan de universiteit Maastricht sloot daar heel erg bij aan.
Ik ben bijvoorbeeld ook al voetbaltrainer en scheidsrechter geweest bij Bekkerveld en heb daar ook mede de meidentak opgebouwd, dat vond ik erg leuk. Ik ben nog steeds lid, maar niet actief nu.
Hoe is het idee ontstaan om deel te nemen aan Vebego Limburgs Mooiste?
Via onze sponsor Vebego kregen we een uitnodiging om deel te nemen aan Vebego Limburgs Mooiste. Ik ga de gele route 110 km rijden, mijn teamgenoot Chantal gaat een andere route rijden.
Is dit je 1e deelname?
Ja en nee. Ik heb al eens deelgenomen toen ik meewerkte aan een reportage van L1, maar toen heb ik maar een gedeelte van een route gereden. Dit is de eerste keer dat ik een volledige route zal gaan rijden.
Wat zijn je belangrijkste doel in het handbiken?
Komende zomer zijn natuurlijk de Paralympische Spelen in Parijs waar ik mijn titels bij de wegwedstrijd en tijdrit verdedig en dat hoop ik met succes te doen. Vlak daarna ook het WK waar ik mijn wereldtitel hoop te verdedigen. Dat zijn korte termijn doelen, maar op lange termijn houd ik me graag bezig met het professionaliseren van handbiken.
Minder professioneel is dat ik veel zelf moet doen. Ik reis zelf en boek ook alles zelf omdat we niet als team onderweg zijn. Er zijn ook te weinig stafleden aanwezig, omdat het budget te beperkt is. Andere landen hebben bijvoorbeeld per sporter 1 staflid aanwezig. Met het Nederlandse team zijn we met ca. 35 sporters (waarvan 2/3e prof) en maar maximaal 7 stafleden. Vooral Groot-Brittannië is daarin enorm. Hoewel wij kleiner zijn als ploeg, zijn we wel vaker kampioen.
NOC NSF is de overkoepelende organisatie, de directe organisatie is gewoon de KNWU. Er lijkt helaas veel uitstroom te gaan plaatsvinden na Parijs, maar nog weinig instroom dus dat is wel een kritiek punt.
De mogelijkheden voor het Nederlandse team zijn nog niet zo groot als de buitenlandse teams, maar toch zijn wij het best presterende land. Ondanks dat we in vergelijk mindere faciliteiten hebben. Ik zou het handbiken graag groter en breder zien worden en daardoor ook meer kwaliteit geven. Ik vind het heel belangrijk om mensen met een beperking kansen te kunnen geven en laten meedoen om het niveau omhoog te krijgen.
Ik wil altijd van beter naar best. Altijd. Goed is niet prima voor mij.
Wat zijn jouw belangrijkste levenslessen en tips voor andere mensen?
Mijn motto is: “Kan ik niet, dat ken ik niet.” Als iemand zegt dat kan niet of dat lukt je niet, dan denk ik altijd: dan laat ik wel even zie dat ik het kan. Dat is altijd een van mijn motivaties geweest om steeds beter te willen worden. Iedere dag opnieuw.
We wensen Mitch veel plezier tijdens Vebego Limburgs Mooiste en heel veel succes dit jaar tijdens de Paralympische Spelen in Parijs en het WK in Zürich!
Erelijst:
Paralympische spelen:
2021: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Tokio
Wereldkampioenschap:
2018: Brons wegwedstrijd H5 in Maniago
2021: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Cascais
2022: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Baie-Comeau
2023: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Glasgow
Europees kampioenschap:
2021: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Oberösterreich
2022: Goud 2x – tijdrit en wegwedstrijd H5 in Oberösterreich
2023: Goud tijdrit en zilver wegwedstrijd H5 in Rotterdam