Toertochten voor racefiets

Oude elkenraderweg 1, Gulpen +.jpg

Er worden 8 racefiets toertochten met verschillende lengte en moeilijkheidsgraad aangeboden.
Per route zijn er bij de voorinschrijving max. 2.000 deelnamebewijzen beschikbaar.
In totaal zullen niet meer dan 15.000 startbewijzen worden uitgegeven.
13.000 Startbewijzen zijn beschikbaar in de voorinschrijving, 2.000 startbewijzen worden gereserveerd voor de dag inschrijving.
Voorinschrijving is mogelijk van 1 januari tot en met 22 april 2018.
Op 23 april sluit de individuele voorinschrijving en is alleen nog op 25 en 26 mei dag inschrijving mogelijk. 
Enkele dagen voor het evenement zijn GPX bestanden beschikbaar!

Blauw   70 km   728 hoogtemeters routekaart en hellingen
Blauw 100 km 1028 hoogtemeters routekaart en hellingen
Blauw 130 km 1478 hoogtemeters routekaart en hellingen
Geel 110 km 1458 hoogtemeters routekaart en hellingen
Geel 150 km 2060 hoogtemeters routekaart en hellingen
Rood 140 km 2453 hoogtemeters routekaart en hellingen
Rood 180 km 3000 hoogtemeters routekaart en hellingen
Oranje 225 km 3718 hoogtemeters routekaart en hellingen

Alle routes gaan over een nieuw, verkeersluw en toeristisch aantrekkelijk parcours.
De routes zijn op 26 mei 2018 duidelijk met pijlborden gemarkeerd.
Na elke +/- 35 km is er een servicepost met water of sportdrank, foerage, dames- en herentoiletten en technische en medische service.

Blauwe Route

70 km / 728 hm  - 100 km / 1028 hm  - 130 km / 1478 hm

De Blauwe Route is bedoeld voor de recreant die een mooie tocht door Zuid-Limburg over bijna autovrije wegen wil maken, maar niet zo nodig na elke bocht een helling wil tegenkomen. Door de tocht van 130 km af te korten naar afstanden van 100 km of 70 km is de Blauwe Route ook voor de iets minder getrainde fietser een passende uitdaging.
Toch zal er ook geklommen worden. Vooral in het begin, als de tocht door de Anstel Vallei en het natuurgebied van de Worm in het grensgebied met Duitsland voert, staan er een paar korte, maar stevige hellingen op het programma.
Net over de grens in Duitsland ligt in Grotenrath de eerste servicepost waar foerage en (sport)drank wachten. De tocht voert verder langs de NAVO vliegbasis Teveren en de Teverener Heide. In Niederbusch passeren wij weer de Nederlandse grens en maken in de Schinveldse bossen kennis met de Schotse Hooglanders. Indrukwekkende, maar ongevaarlijke dieren die soms dwars over het fietspad liggen.
In Schinveld draait de 70 km variant richting Heerlen. De 100 km en 130 km tocht loopt vervolgens door prachtige holle wegen in de gemeente Onderbanken en het natuurgebied tussen Schinnen en Munstergeleen.
Een tweede servicepost is ingericht bij kasteel Terborg tussen Oude Kerk en Heisterbrug. Hierna bereikt de toertocht de verrassende gehuchtjes Helle en Terstraten met prachtige vakwerkhuizen. In Hunnecum buigt de 100 km variant af en bereikt via Brommelen en Weustenrade de finish in Heerlen.
De 130 km variant zet na Hunnecum nog koers naar een derde servicepunt in Meerssen, waar ook de deelnemers van de Gele en Rode Route hun opwachting maken.
Het laatste deel van de Blauwe Route brengt de deelnemers naar randje Maastricht. Daar staat vanuit Amby een lange maar niet steile klim naar Berg op het programma. Ook de klim in het Ravensbos bij Valkenburg stelt de benen op de proef, maar boven wacht een prachtig vergezicht. Daarna komt langzaam de finish in Heerlen in zicht.

De start Blauwe Route is tussen 08.00 en 11.00 uur.
De route is gemarkeerd met Blauwe pijlen. Bij splitsingen staat de kilometeraanduiding op de pijlen.

Gele Route

110 km /1458 hm  -  150 km / 2060 hm

De Gele Route is een route door het Heuvelland van Zuid-Limburg met een uitstapje naar het landelijke Orsbach in Duitsland. Het venijn van de Gele Route zit in de staart, want het eerste deel op weg naar de servicepost in Meerssen is tamelijk vlak. Alleen de korte, maar steile Emmaberg in Valkenburg, een hellinkje in het nostalgische Terstraten en de Visweg in Meerssen stellen de kuiten op de proef.
Na Meerssen volgt het serieuzere werk met diverse hellingen rond Berg, Cadier en Keer en Banholt. Op weg naar de tweede servicepost boven op de Gulperberg is de Koning van Spanje een pittig, maar prachtig obstakel.
Na Gulpen volgt een aantal, vrijwel onbekende hellingen zoals de Beversberg en Dikkebuik. Veel autovrije wegen door een indrukwekkende landelijke omgeving.
Na de beklimming van de Zwarte Brug in Eys buigt de 110 km variant in Baneheide af naar Simpelveld en snijdt zo 40 km van de route af.
De 150 km variant vervolgt de tocht via Orsbach naar de Vaalserberg, waar op het hoogste punt van Nederland een derde servicepost is ingericht. Na foerage en (sport)drank en eventueel een korte rust op een van de vele terrassen die het Drielandenpunt rijk is, volgt de afdaling aan de Duitse kant.
Via het natuurgebied Seffent (Aken) en de Schlangenberg en Rohrberg (18%) bereiken wij Bocholtz. In Simpelveld sluit de 110 km variant weer aan. De laatste, maar zeker niet de minste krachtproeven staan als uitsmijter op het programma: De Paardendoder en de Klingelenberg-west.

De start Gele Route is tussen 07.00 en 11.00 uur.
De route is gemarkeerd met Geel-Zwarte pijlen. Op de splitsing 110 km / 150 km  staat de killometeraanduiding op de pijlen.

Rode Route

140 km - 2453 hm  - 180 km - 3000 hm

Deze Rode Route loopt door Zuid-Limburg en de Belgische grensstreek Plombières en Voerstreek. De route, in een prachtige landelijke omgeving, is bezaaid met korte en lange hellingen en daarom het neusje van de zalm voor de liefhebbers van uitdagend klimwerk. De wegen zijn zo gekozen dat de toertocht vrijwel autovrij is.
Meteen na de start voert de tocht richting eerste servicepost boven op de Vaalserberg. In deze eerste 38 kilometer zitten hellingen als de Bronkweg naar Elkenrade, de Zwarte Brug in Eys, Melleschet bij Hilleshagen en de Schutteberg en Vaalserberg naar het hoogste punt van Nederland: het Drielandenpunt.
De afdaling brengt ons naar Gemmenich in België. In Sippenaken gaan wij weer over de Nederlandse grens en komen in het schitterende gebied rond Epen, Mechelen en Slenaken, waar de Schweiberg, Schilberg en Schey op het programma staan.
De tweede servicepost met foerage en (sport)drank ligt in Noorbeek. Van daar uit koersen wij richting Bergenhuizen, Mesch en St. Geertruid. In Eckelrade buigt de 140 km variant af richting Gulpen.
De 180 km variant vervolgt de weg naar de servicepost in Meerssen, waar ook de deelnemers van de Blauwe en Gele Route even op adem komen. Na Meerssen gaat de rit verder via Ravensbosch naar Valkenburg. Hier beklimmen wij de Cauberg. Een uitzondering in het Limburgs Mooiste programma, want het kenmerkende van de LM routes is het ontwijken van "platgereden" paden en het opzoeken van verkeersluwe wegen en onbekende hellingen. Na het beklimmen van het wielermonument in Valkenburg koersen wij naar Gulpen waar de 140 km tocht weer aansluit.Via de Koning van Spanje bereiken wij boven op de Gulperberg de vierde (voor de 140 km de derde) servicepost.
Het laatste deel van de Rode Route loopt via de Ingbergracht naar het plateau van Margraten en via de Goudsberg naar het prachtige Ransdalerveld, waar o.a. de Schaapsdies, de helling met het mooiste uitzicht, beklommen moet worden. 

De start van de Rode Route is tussen 07.00 en 10.00 uur.
De route is gemarkeerd met Rode pijlen. Op de splitsing 140 km / 180 km staat de kilometeraanduiding op de pijlen.

Oranje Route

225 km / 3718  hm

De Oranje Route is een combinatie van een deel van de Rode Route en een deel van de Gele Route. Een extreem zware uitdaging, alleen voor de allersterksten die méér dan 3.700 hoogtemeters kunnen wegtrappen.
De eerste 110 kilometer volgt de Oranje Route de Rode. Na het servicepunt in Meerssen gaan de deelnemers de Geel/Zwarte pijlen volgen richting Gulpen en Vaals.
In de Oranje Route zitten 34 beklimmingen. De serviceposten zijn Vaals, Noorbeek, Meerssen, Gulpen en nogmaals Vaals. 
Het is mogelijk een lichtere variant van de Oranje Route te rijden. Als u de routeaanduiding van de 110 km Gele Route volgt (splitsing in Baneheide na de beklimming van de Zwarte Brug) snijdt u 40 km van de route af en mist u 6 beklimmingen.

De start van de Oranje Route is tussen 07.00 en 08.00 uur.
Tot op de servicepost Meerssen is de route gemarkeerd met Rode pijlen. Daarna moeten de Geel/Zwarte pijlen worden gevolgd.


instagram
NTFU erkend
Twitter  Facebook
Nieuwsbriefnieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meld je aan voor onze nieuwsbrief.